عقلانیت و مقاومت در سیرت امامین انقلاب و رسالت رسانه­‌ها در قبال آن/ گفت‌وگو با احمد عطایی مدیر مسئول مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت

روزنامه کیهان ص 7، چهارشنبه 25 خرداد 1401
 
رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌­ای در مراسم سی‌وسومین سالگرد رحلت امام خمینی از حکمت و عقلانیّت و اهل محاسبه بودنِ امام خمینی و اینکه امتیاز بزرگ امام این بود که ملّت را با مفهوم مقاومت آشنا کرد و مقاومت و ایستادگی را به این ملّت تزریق کرد و اینکه از برکات امام بزرگوار است که عنوان مقاومت امروز در ادبیّات سیاسی دنیا وارد شده و مقاومتی که امام به ملّت ایران یاد داد، امروز یکی از واژه‌های برجسته‌ در ادبیّات سیاسی دنیا است.
این دو کلید واژه مهم و اساسی و راهبردی یعنی «عقلانیت» و «مقاومت» در مکتب امام خمینی بارها مورد تصریح و تبیین وتشریحِ رهبر انقلاب قرار گرفته است.
با توجه به اهمیتِ استراتژیک این دو مقوله، با احمد عطایی مدیر مسئول مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت با موضوع عقلانیت و مقاومت در سیرت امامین انقلاب گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:
 عقلانیت و مقاومت را در زندگی و راه امام چگونه دیده­‌اید؟
عقلانیت در کنار غیرت دینی و بصیرت در امام خمینی در اوج قرار داشت. کافی است به حافظه تاریخی خود مراجعه کنیم و به یاد بیاوریم: 
نپذیرفتن توصیه‌ها در ماندن شاه و اصرار به پایان سلطنت شاهنشاهی در ایران، مقابله با مصوبه کاپیتولاسیون و پافشاری رد و لغو آن، وقایع و برخوردهای امام خمینی با منافقین در نجف و خودداری ایشان از تأیید آنها با وجود سفارش بزرگان انقلابی، نپذیرفتن پیشنهاد‌ها برای نیامدن به ایران در بهمن 1357، نپذیرفتن واسطه‌های صلح با صدام تا زمانی که خاک ایران در تصرف لشکریان صدام قرار داشت و امثال این رویدادها که بخوبی عقلانیت امام را نشان می‌دهند.
عقلانیت و مقاومت در رهبری امام خمینی در هشت سال دفاع مقدس چگونه بروز و ظهور پیدا کرده است؟
در اتفاقاتی که در هشت سال دفاع مقدس پیش آمده، عقلانیت را می‌توان مشاهده کرد. این عقلانیت در اعلا درجه‌اش از امام خمینی مشاهد می‌شود و سپس در برخی مسئولان جنگ از جمله رهبر انقلاب که نماینده امام در جنگ تحمیلی بودند و نیز فرماندهان جبهه‌ها، ملاحظه می‌گردد. اگر بخواهیم از برخی از این اتفاقات و جریان دفاع مقدس نام ببریم که جلوه عقلانیت در آنها مملوس بوده است، می‌توان از:
- شناختن و دیدن دست دشمن اصلی انقلاب اسلامی یعنی آمریکا در ورای تهاجم صدام عفلقی و فهم هدف نهائی آنان در تحمیل جنگ.
- رد قطعنامه‌های سازمان ملل و میانجی‌گری برخی از جمله پاپ برای آتش‌بس در حالی که بخش‌های بزرگی از سرزمین ایران اسلامی در اشغال دشمن بود و می‌خواستند آن را به صورت استخوان در گلوی نظام جمهوری اسلامی در آورند.
- بسیج مردم و عشایر و اقشار مختلف مردم برای حضور و دفاع در جبهه‌ها و پشتیبانی و تأمین نیازهای جبهه‌ها در داخل کشور.
- هماهنگ‌سازی ارتش و سپاه در انجام عملیات‌های مشترک تا عملیات‌های مستقل و برادری عملی بین نیروهای مسلح کشور.
- خنثی‌‌سازی جنگ روانی شدید دشمنان و حفظ روحیه و امید و شجاعت در پشت جبهه‌ها و در جبهه‌ها. 
- خنثی کردن توطئه مشترک منافقین و بنی‌صدر در ایجاد تفرقه و اختلاف بین نیروهای مسلح و ایجاد تنش و چالش در پشت جبهه‌ها.
گذشت زمان نشان داد که تمامی شعارها و تصمیمات امام خمینی درست و منطقی و خردمندانه بوده است. از جمله معروف «آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند» تا «نابودی اسرائیل غاصب» همه مواضع عقلانی بوده‌اند.
عقلانیت و مقاومت در سیرت نایب بر حقِ خمینی کبیر، امام خامنه­‌ای چگونه ظهور و بروز یافته است؟     
حیف است از عقلانیت ژرف رهبری معظم انقلاب اسلامی هم در دوره جنگ تحمیلی و هم در حفظ یاد و راه شهدای گرانقدر و نیز حرکت در راهی که امام خمینی پیش پای ملت باز کرد، سخن نگوییم. در دوره جنگ تحمیلی، ایستادگی در برابر جریان نفاق و فتنه‌های بنی‌صدر، حضور در جبهه‌ها و روحیه دادن به رزمندگان، طرح‌ریزی و کنترل عملیات‌ها، مقابله با توطئه اختلاف افکنی بنی‌صدر بین سپاه و ارتش و اطلاع‌رسانی وضعیت جبهه‌ها به امام را می‌توان ذکر کرد.
در دوران زعامت امت اسلام بعد از رحلت امام خمینی، تشخیص به ­موقع و هشدار و مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان، خودداری از درگیر کردن جمهوری اسلامی در جنگ بین آمریکا و صدام علی‌رغم توصیه‌های جریان سیاسی منحرف، جلوگیری از کودتای رنگی و مخملی در دوره اصلاحات، ایستادگی در برابر زیاده‌خواهی‌های فتنه‌گران در سال‌های 78 و 88 و نپذیرفتن خواست بدعت گونه کاندیدهای شکست خورده در ابطال نتایج انتخابات 88 و رد مطالبات غیرقانونی آنان، روایت صحیح و صادقانه تاریخ انقلاب و حوادث آن، تحلیل شفاف و روشنگر حوادث جهان و حرکات استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و شکست هیمنه صهیونیسم، تشخیص به موقع و اذن حضور سپاه قدس و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی برای مقابله با داعش و النصره و گروه‌های تکفیری‌زاده آمریکا در عراق و سوریه، همگی از عقلانیت متکی به لطف و مدد و نصرت الهی رهبری حکایت دارند. شمارش این حادثه‌ها و چگونگی تدبیر توأم با غیرت و بصیرت رهبری در آنها، از حد ما خارج است اما یادآوری آنها، حافظه تاریخی ملت را از دستبرد سارقان عقلانیت و غیرت حفظ می‌کند و شکر این نعمت بزرگ الهی را یادآور همگان می‌نماید. 
به نظر شما به دو جنبه عقلانیت و مقاومت در سیرت امامین انقلاب در چه سطحی در رسانه­‌ها پرداخته شده است؟ 
به‌گمان بنده هیچ. رهبری یک جا تأکید کردند که به نقش امام در جنگ پرداخته نشده است لیکن در هیچ یک از حوادث انقلاب به نقش امام به صورت پژوهشی و واقعی پرداخته نشده است؛ در مورد رهبری هم همین طور است. 
این بزرگواران طبق آموزه اسلامی از خود هیچ نمی‌گویند بلکه همه را متوجه خداوند کرده و نقش‌ها را از خدا می‌دانند که همین‌طور هم هست ولی هنرمندان و اهل قلم و صداوسیما و رسانه‌ها را چه کسی مانع شده که غیرت و عقلانیت شگرف این دو رهبر در پیروزی‌های بزرگ انقلاب و شکست‌های بزرگ دشمنان به‌ویژه آمریکا در حوادث گوناگون را تحلیل نکنند و هنرمندانه به تصویر نکشند؟ شهید سلیمانی تربیت شده کدام مکتب بود؟ چرا امروز از راهبری امام و رهبری و نقش آنها در ساختن چنین اسوه‌هایی حرفی زده نمی‌شود؟ 
متأسفانه مردم ما هنوز از عمق و اثر و اقدامات راهبردی‌ دو رهبر انقلاب به‌صورت مستند و تحلیلی و اقناعی چیزی نمی‌دانند و عظمت هدایت‌ها و ساختن روح‌های بزرگ این دو رهبر پنهان مانده است. 
خردورزی را در تمامی حرکات و گفتمان‌ها و تصمیم‌های این دو رهبر در اوج می‌بینید و غیرت حاصل از این عقلانیت را، چرا این‌ها برای مردم بازگو و تحلیل نمی‌شوند؟ 
اگر فهرستی از حوادث مهم که هر کدام می‌توانست انقلاب اسلامی را با بن بست مواجه کرده یا مسیر آن را عوض کند و نقش رهبری امامین انقلاب در آنها تهیه شود بسیار فهرست بلند بالایی می‌شود (شاید بیش از صد حادثه مهم)؛ اما کجاست تبیین و تحلیل و ارائه این نقش‌ها چه از منظر عقلانیت، چه غیرت و چه سایر مشخصه‌های رهبری فقیه و حکیم و فرزانه و بصیر؟ 
رسانه‌ها در این زمینه بسیار کم کارند و از این لحاظ دو رهبر انقلاب در مظلومیت کامل هستند.
***
گفتنی است، مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت در عرصه تبیین و تشریحِ ابعاد مختلف عقلانیت و مقاومت در سیرت امامین انقلاب کارنامه بسیار درخشانی دارد و کتاب‌های متعددی مبتنی بر کارهای پژوهشیِ وسیع با موضوع این دو شاخص اساسی وراهبردی منتشر نموده است که منظومه‌­ای عظیم و دایره‌­المعارفی بزرگ در این عرصه را فراهم آورده است.
به چند نمونه از این کتاب‌ها اشاره می­‌نماییم:
- سیره سیاسی امام خمینی در 14 جلد که خلاصه آنها در یک جلد به نام «امام خمینی و رفتار سیاسی» منتشر شده است. 
- شاخص‌های مکتب امام خمینی در 10 جلد 
- شاخص‌های راه امام در وصیت نامه سیاسی – الهیِ امام خمینی 
- کتابِ «او که بود؟»، مجموعه بیانات رهبر انقلاب اسلامی درباره شخصیت و ویژگی‌ها و شاخص‌های راه امام خمینی است. 
- کتاب‌های«مطالبات غیرقانونی»، «دفاع از هویت جمعی کشور و ملت»، «خودکامه یا قانون­مدار؟» و مجموعه «زمانه‌ات را بشناس» از جمله آثار مؤسسه درخصوص عقلانیت و تدبیر دینی در اداره کشور و انقلاب توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی هستند.
- مجموعه سه جلدیِ کارکرد ولایت‌­فقیه که در آن عملکرد امامین انقلاب در عرصه­‌های اعتقادی و اقتصادی بررسی و تجزیه و تحلیل گردیده است. 
و...
کامران پورعباس