حزب الله و رهبری سید حسن نصرالله

گروه موضوعی: ادبیات دفاع مقدس
تعداد صفحه: 292
نوبت چاپ: دوم 1400
قطع: رقعی
قیمت:
300000ريال
درباره کتاب: "حزب الله و رهبری سید حسن نصرالله"

آشنايي با كتاب

«حزب‌الله و رهبری سیدحسن نصرالله»

  1. ناشر: مؤسسه فرهنگي هنري قدرولايت
  2. تألیف: مصباح محجوب
  3. ترجمه: محمدرضا میرزاجان
  4. قطع: رقعي
  5. جلد شميز
  6. تعداد صفحه: 292
  7. سال انتشار: 1400
  8. نو.بت چاپ: دوم
  9. قيمت: 30000 تومان

محتواي كتاب

اين كتاب، در 4 فصل به شرح ذیل تألیف و ترجمه شده است.

فصل اول: سرگذشت رهبران مقاومت و تشکیل و مشی حزب‌الله لبنان

1- سرگذشت رهبران مقاومت اسلامی

1/1- بخشی از زندگینامه سیدعباس موسوی:

در سال 1952م سیدعباس در روستای محروم «بنی شیث» در یک خانوادة فقیر به دنیا آمد و از همان کودکی خوش اخلاق و انقلابی بود. از ده سالگی به گروههای مقاومت فلسطینی پیوست و آموزش نظامی دید. در سال 1968 با امام موسی صدر ملاقات کرد و به توصیه ایشان به حوزه علمیه شهر «حور» رفت و در سن 16 سالگی معمّم شد. برای ادامه تحصیل به عراق و نجف اشرف رفت و تحت نظر شهید آیت‌الله محمد باقر صدر طی 5 سال دروس خارج را به اتمام رساند و پس از اختیار نمودن همسر، در عراق حرکت‌های علمی و تبلیغی خود را شروع کرد. از همان ابتدا در امور سیاسی و تشکیل حکومت اسلامی از امام‌خمینی(ره) تأثیر گرفت و پس از 9 سال اقامت در نجف اشرف به لبنان بازگشت و خط جهادی خود را بدون تأخیر دنبال کرد. در همین دوران بود که رژیم بعث عراق آیت‌الله محمدباقر صدر را به شهادت رساند و این شهادت عزم و اراده سید عباس را در حماسه جهادگرانه فزونی بخشید و با عشق بخدا و اهل‌بیت(ع) به اتفاق همسرش حوزه علمیه مخصوص بانوان را به نام حوزه علمیة «حضرت زهرا(س)» تشکیل داد و اولین گردهمایی علما را در منطقه بقاع در جنوب لبنان (1979) در سالی که امام‌خمینی(ره) انقلاب اسلامی را به پیروزی رساند، تشکیل داد.

در سال 1982 رسماً «حزب مجاهدین» را در منطقه بقاع که بعدها به نام حزب‌الله معروف شد با اندیشه‌ها و رهنمودهای امام‌خمینی‌(ره) تشکیل داد و در سال 1984 وقتی که رژیم غاصب اسرائیل شیخ راغب حرب را به شهادت رساند مسئولیت مجلس جنوب لبنان به ایشان منتقل شد و ایشان به منطقة «صور» نقل مکان کرد. در ماه می سال 1991 شورای مرکزی حزب‌الله، سید عباس را بعنوان دبیر کل حزب‌الله برگزید و به دعوت «جنبش اجرای فقه جعفری» به پاکستان رفت و در کنفرانس بین‌المللی کشمیر در اسلام‌آباد بعنوان نمایندة حزب‌الله شرکت کرد و مسئله پاکستان، افغانستان و کشمیر را در آنجا مطرح ساخت. در کنفرانس‌های متعدد در دمشق، اسلام‌آباد، تهران حضور پیدا کرد و در سالگرد ارتحال حضرت امام(ره) شرکت کرد و در کنفرانس بین‌المللی حمایت از فلسطین حضور داشت.

سیدعباس موسوی شوق فراوانی برای شهادت در راه خدا داشت، لذا در 16 فوریه 1992م. در چهارمین سال شهادت شیخ راغب حرب، به دیدار پروردگارش و نبی‌اکرم(ص) و ائمه‌اطهار(ع) نائل آمد و به شهادت رسید.

2/1- بخشی از زندگینامه سیدحسن نصرالله

سیدحسن در سال 1960 در روستایی از شهر «صور» در یک خانواده فقیر به دنیا آمد و در اثر فقر خانواده‌اش به بیروت رفت و در آنجا سبزی فروشی می‌کردند. سیدحسن در حالی که مشغول گذراندن تحصیلات ابتدایی خویش بود جنگ داخلی لبنان شعله ور شد، لذا خانواده‌اش به روستای خود بازگشتند. دوران دبیرستان را در شهر «صور» ادامه داد و در این دوران به صفوف «جنبش اَمل» که به دست امام موسی صدر تأسیس شده بود پیوست تا آنجایی که نمایندة جنبش در روستای خود (بازوریه) شد. در شهر «صور» از «سید نمروئی» درس طلبگی آموخت و سپس با معرفی نامه ایشان به شهید آیت‌الله محمدباقر صدر به نجف اشرف رفت. در آنجا سیدعباس موسوی را ملاقات کرد و با ایشان بسیار دوست شد تا جایی که با مشارکت یکدیگر در سال 1982 حزب‌الله لبنان را تأسیس کردند. سیدعباس موسوی به توصیه شهید صدر کار تدریس سیدحسن را بعهده گرفت و طی 2 سال درس خارج سیدحسن به اتمام شد و مشکلات مالی ایشان نیز حل شد. رژیم حزب بعث حاکم به دستور اربابانش بر طلاب علوم دینی که تابعیت‌های مختلفی داشتند سخت گرفت و برای دستگیری آنان اقدام کرد و خوشبختانه موفق به دستگیری سیدعباس و سیدحسن نشد و آنان به لبنان بازگشتند.

سیدحسن پس از بازگشت به لبنان به حوزة علمیة بعلبک می‌رود و توأمان به عنوان استاد و طلبه مشغول فعالیت می‌گردد و در کنار درس و بحث وارد جنبش اَمل می‌شود. سیدحسن هنوز 20 سال نداشت که به مقام مسئول جنبش اَمل در منطقه بقاع نائل آمد. در سال 1982 در اثر حمله وحشیانه اسرائیل غاصب به لبنان بین دو جبهه و جریان جنبش اَمل (نیبه‌بری و افراد متدین) اختلاف پیش آمد که جریان متدین به رهبری سیدعباس و سیدحسن اولین قدم برای تشکیل حزب‌الله را برداشتند و سیدحسن مسئول اجرائی حزب‌الله شد. سیدحسن مدتی به ایران و شهر قم برای ادامه تحصیلات حوزوی آمد که در جریان درگیری بین جنبش اَمل و حزب‌الله به لبنان بازگشت، سیدحسن دارای 5 فرزند است که پسر بزرگ او در سن 18 سالگی در عملیات نظامی علیه رژیم صهیونیستی به شهادت می‌رسد.

2- تشکیل و مشی حزب‌الله لبنان

1/2- وضعیت لبنان و شرایط تأسیس حزب‌الله: شیخ نعیم قاسم جانشین دبیرکل حزب‌الله در کتابی که خود بنام حزب‌الله راه و روش، تجربه و آزمون و نگاه به آینده([1]) منتشر کرده بخوبی در آن توضیح می‌دهد که چطور با علمای بازگشته از نجف اشرف از قبیل آیات امام‌موسی صدر، شیخ محمدمهدی شمس‌الدین، سیدمحمدحسین فضل‌الله و اقشار مختلف مردم از گروههای اسلامی تا دانشجویان، اصناف، کسبه و مردم کوچه و بازار، با وجود شرایط حاکم بر لبنان، با تلاش و فعالیت‌های نفس‌گیر، توانستند حزب‌الله را تشکیل و به حیات آن به لطف کرم پروردگار یکتا ادامه ببخشند.

خوشبختانه این فعالیت‌ها و تلاش‌ها حول سه محور و هدف: 1-اسلام و روش آن. 2- مقاومت در برابر دشمن غاصب اسرائیل 3- رهبری مشروع و اسلامی ولی‌فقیه بعنوان جانشین پیامبر(ص) و ائمه معصومین(ع)، پی‌ریزی و ادامه داده شد.

2/2- وجه تسمیه حزب‌الله: «شیخ نعیم قاسم» می‌گوید: این تسمیه اساساً از قرآن کریم سوره مائده آیات 55 و 56، سوره مجادله آیه 22 و سوره حج آیه 78 گرفته شده است.

3/2- توصیف حزب‌الله: مقاومت اسلامی «حزب‌الله» بر اساس جامعه مسلمان و شیعی لبنان توانست جریان کوبنده و شدید حزب‌الله در لبنان را چنان به ظهور برساند که تأثیر و حضور خود را سریعاً بر مسائل داخلی لبنان و در سطح جهان به نمایش بگذارد. حزب‌الله از روز اول با شعار نابودی و محو اسرائیل از صفحه روزگار، کمک به جنبش فلسطین و هم‌بستگی همه‌جانبه با انقلاب اسلامی ایران و رهبری آن، به صحنه آمد و تا امروز به آن ادامه داده است.

4/2- چارچوب اعتقادی حزب‌الله: حزب‌الله اساساً یک حرکت و جنبش اسلامی شیعی و عقیدتی تلقی می‌شود که هیچ جدایی دین و سیاست را قبول ندارد و مخاطبش همه مردم در همه‌جای دنیاست.

5/2- پایه‌های اساسی و دیدگاههای اصل حزب‌الله: دیدگاههای حزب‌الله سه جنبه دارد:

الف- جنبه ایمانی و جهادی.

ب- جنبه اعتقادی به اسلام برحسب دیدگاه شیعه.

ج- ایستادگی، ثبات و مقاومت مسلحانه علیه اشغالگری.

6/2- پدیدة حزب‌الله لبنان

1-6/2- چارچوب عملی و میهنی لبنانی حزب‌الله که تاکنون (از 50 الی 60 سال پیش) سه مرحله را پشت سر گذاشته. مرحله اول: دوران استقلال لبنان از جنگ استعمارگران فرانسوی در سال 1942. مرحله دوم: ظهور شخصیت 20 ساله امام موسی صدر تا تأسیس حزب‌الله و شهادت ایشان. مرحله سوم: از سال 1982 تأسیس حزب‌الله تاکنون.

2-6/2- چارچوب حزب‌الله در حمایت از مبارزات مردم فلسطین: در سال 1985 در نامه سرگشادة مواضع خود نسبت به دولت جمهوری یهودی- عبری و پشتیبانی از فلسطین را اعلام کرد.

3-6/2- چارچوب فعالیت‌های حزب‌الله در منطقه: چارچوب فعالیت از ابتدا معلوم بود و پس از شکست دادن اسرائیل در سال 2000م. پررنگ‌تر و مشخص‌تر شد.

4-6/2- چارچوب فعالیت‌های بین‌المللی حزب‌الله: در سال 1992 حضور حزب‌الله در صحنه‌های بین‌المللی به اوج قدرت سیاسی رسید تا آنجا که در نظام سیاسی لبنان مشارکت نمود و جنبه بین‌المللی بخود گرفت و در سال 2001م. دنیا به مواضع حزب‌الله توجه کرده و بدان حساس شد.

5-6/2- چارچوب فعالیت‌های حزب‌الله در میان اسلام: اهمیت فعالیتهای حزب‌الله تا بدانجا پیش رفت که دنیای اسلام را از اندونزی تا مغرب(مراکش) تکان داد.

7/2- خاستگاههای نظری و اعتقادی حزب‌الله در سال 2008م. در پارلمان لبنان مشارکت فعال کرد و در تشکیل کابینه نیز وزرایی پیشنهاد نمود و سه خاستگاه مهم خود را براساس اسلام، ولایت‌فقیه و جهاد و مقاومت اسلامی بطور رسمی و بین‌المللی اعلام کرد.

فصل دوم: ویژگیهای رهبر حزب‌الله، سیدحسن نصرالله و نقش آن در پیروزیها

1- ویژگیهای رهبر حزب‌الله

- انضباط ذاتی.

- مدیریت معنوی.

- ایثار بی‌حساب.

- استعداد یادگیری و عبرت‌آموزی.

- ایمان و عقیده.

- الهامات قلبی.

- باورهای متعالی.

- زندگی مادی ساده.

- انگیزه الهی در اقدامات.

- مورد اعتماد بودن.

- تواضع و فروتنی.

- جلب اعتماد و اطمینان.

- جرأت و شجاعت.

- قانون گرایی.

- صراحت در حقگویی.

- حل مشکلات.

- خردورزی و تعقل در کار.

- رفتار و اخلاق متعالی.

- حیا و شرمندگی در برابر مردم.

-واقع‌بینی و حقیقت‌طلبی.

- خرد و اراده خلل‌ناپذیر.

- تأثیرگذاری به دیگران.

- قدرت پیش‌بینی.

- حریت و آزادیخواهی.

- زندگی ساده و زاهدانه.

- رأفت، رحمت و لطف.

- عدالت‌خواهی و دادگری.

- عفت و پاکدامنی.

- کفایت علمی و عملی.

- فراست و ژرف‌بینی.

- مسئولیت‌پذیری و التزام به وظیفه.

- حماسه‌سازی و شور و شوق.

- معرفت و ادراک.

- نیایش و عبادت.

- مثل اعلی و الگوی متعالی بودن.

- وجدان بیدار و نفس لوامه داشتن.

- تجارب بر گرفته از متن زندگی.

- فن سخنوری و خطابه.

- فداکاری و از خودگذشتگی.

- خردورزی و فرزانگی.

- حق‌طلبی و حقیقت‌جویی.

- تأویل و تفسیر درست از فضای پیرامون.

- بخشش و کرامت.

- قهرمان و دلاور بودن.

2- رهبری حزب‌الله و نقش آن در پیروزیها شامل مطالب ذیل:

- رهبری و قانون پیروزی.

- پایه‌گذاری یک افق برتر برای رهبری.

- اولین و مهمترین پیروزی، پیروزی بر نفس خود است.

- خصوصیاتی که همگان در سید مقاومت یافتند.

- بیدار ساختن اراده نبرد در ملت فلسطین.

- مشارکت دادن توده‌های مردم در سرنوشت جنگ.

- سیدحسن نصرالله و قضا و قدر الهی.

- چرا بعضی‌ها مقولة فطرت الهی را نمی‌پذیرند

- حمد و سپاس رهبر مقاومت نسبت بخدا و مردم.

- راز و منشأ پیروزی خداوند است.

- سید و رهبر مقاومت، دشمن را مخاطب قرار می‌دهد.

فصل سوم: سیدحسن نصرالله در عرصة جنگ روانی

1- ماهیت جنگ روانی

1/1- تعریف جنگ روانی: در این جنگ دشمن برای حفظ منافع خود از روش‌های تبلیغی، شایعه‌سازی، مانورهای سیاسی، فعالیتهای اقتصادی با اقدامات پیش‌گیرانه نظامی استفاده می‌کند. جنگ روانی کم هزینه و دارای بُرد تأثیر بیشتری می‌باشد.

2/1- اهداف جنگ روانی: کاشتن تخم عدم اطمینان در میان افراد، ایجاد حالت عدم انسجام و ناهماهنگی، القای شک و شبهه و ایجاد تفرقه و دشمنی بین افراد.

2- انواع جنگ روانی

1/2- تبلیغ ابزارهای جنگی مدرن بمنظور تضعیف روحیه مردم و ایجاد ترس در آنها.

2/2- تحریک و تهیج مردم برای همکاری با دشمن با وعده‌های توخالی و دروغین.

3/2- بزرگ کردن ساختار ناهمگون نیروهای طرف مقابل و پراکنده بودن آنها.

4/2- القاء ناتوانی نیروهای مقابل در بکارگیری تاکتیک و ابزارهای جنگی.

5/2- ناتوان نشان دادن فرماندهان نظامی و ایجاد اختلاف بین آنها.

6/2- تبلیغ عصبی و کم ظرفیت بودن مردم در رویارویی با دشمن.

7/2- نشان دادن تلفات و خسارات غیر واقعی برای ایجاد یأس و نا امیدی نیروها و مردم.

8/2- تبلیغ صحنه‌های خشونت‌آمیز و خونین برای ایجاد رعب و وحشت.

3- سیدحسن نصرا... و جنگ روانی

رهبر مقاومت اسلامی لبنان، سیدحسن نظرالله، بطور واضح، آشکار، مؤثر و دقیق توانست با موفقیت تمام، جنگ روانی تمام عیاری را علیه دشمن صهیونیستی- چه سطح نیروهای میدانی حاضر در صحنه جنگ و چه عناصر موجود در مجتمع‌های مسکونی شهرک‌های صهیونیستی اشغالی- آن هم از طریق پیامهای تلویزیونی خود (در طول جنگ 33 روزه جولای 2006م) و سخنرانی‌هایش ایشان در شهرها و روستاهای جنوب لبنان و بیروت و سرزمین‌های اشغالی براه بیندازد که باعث شکست سنگین و خفت‌بار دشمن متجاوز صهیونیستی شود.

فصل چهارم: آزادی اسرا از زندان صهیونیستی

1- اُسرای آزاد شده از بند رژیم اشغالگر قدس

سمیر قنطار- ماهر کورانی- حسین سلیمان- خضر زیدان- یحیی محمد اسکاف- محمد فرّان.

2- موضع دشمن صهیونیستی در مبادله اسراء

شیمون پرز، نخست‌وزیر اسرائیلی گفت به اسرائیل اهانت شد، چرا که دبیر کل حزب‌الله سید حسن نصرالله به چهره‌ای بدل خواهد شد، به عنوان اولین رهبر و فرمانده عرب که با اسرائیل جنگید و او را شکست داد و منهدم کرد... در حالی که هیچ یک از رژیمهای عرب پیش از او، عاجز از این بودند که بتوانند اسرائیل را تا آخر لحظات جنگ نگران و مضطرب کنند.

3- رئیس جمهور لبنان از اسراء استقبال کرد

4- سخنان دبیرکل حزب‌الله سیدحسن نصرالله به این مناسبت:

ما مردمی هستیم که اُسرایمان را در زندان رها نمی‌کنیم (مشروح سخنان ایشان را در داخل کتاب ص 271 بخوانید).



[1] - عربی آن (حزب‌الله المنهج التجریه، المستقبل) ناشر: دارالهادی 2004م.